top of page
  • תמונת הסופר/תמומחי בקשר לטיפול

איך להתגבר על הפחד מאינטימיות ובאמת להיות בזוגיות קרובה?

עודכן: 30 באוק׳ 2023

למה זה טבעי שנפחד מאינטימיות? מה הסיבות לפחד שלנו מאינטימיות, מאמפטיה ומדיבור רגשי? איך טיפול רגשי יכול לעזור לנו להשתחרר מאמונות מעכבות ולסגל דפוסי חשיבה והתנהגות שמאפשרים אינטימיות רגשית ופיזית? גלו איך הקשר עם עצמי יעזור לקשר זוגי קרוב, קשוב ואוהב.


למה אנחנו מפחדים מאינטימיות?

יצירת קשר מעמיק ובטוח עם אדם אחר היא משימה מורכבת. לא קל לשני אנשים לחלוק יחד את חייהם. מערכת יחסים זוגית משותפת ומכבדת דורשת לדוגמה: תקשורת מיטיבה, הקשבה וקבלה, מוכנות לעשות וויתורים והתאמות ועוד מאמצים

לכול האתגרים האלו, מתווסף הקושי של יצירת קשרים אינטימיים משמעותיים. נשים וגברים רבים חווים פחד מאינטימיות, ומתקשים ליצור ולהמשיך קשר שיש בו אינטימיות רגשית ופיזית עם עם אחרים. הפחד מאינטימיות מקשה עלינו לקיים חיבור רגשי עם אחרים, גם אם מדובר באחרים שאנו רוצים בקרבתם. הפחד מאינטימיות מונע מאתנו להעמיק קשרים חשובים בחיינו, דווקא עם מי שאנחנו הכי רוצים ליצור קשר משמעותי וקרוב.



מה ההסבר הפסיכולוגי לפחד מאינטימיות?

רובנו לומדים לסגל בשלב ראשוני בחיינו את היכולות הרגשיות לאמפתיה, להקשבה ולתקשורת. אנשים שגדלו להורים שתקשרו עמם באופן קבוע וקרוב ונתנו מרחב להבעת רגשות ולעיבודם, יוכלו כנראה לחוש אמפתיה ולנהל יחסי קירבה בצורה מיטבית. 

כנראה ילדים שחוו סביבה מנוכרת שבה עודדו אותם להדחיק את רגשותיהם ("לא צריך לבכות", "הכול עובר בסוף"), ושחוו תקשורת שנמנעת מנגיעה בפן הרגשי, יגדלו עם פחד גדול מקרבה ומאינטימיות. אולי הם גם יתייחסו להבעת רגשות באופן סרקסטי ונמנע. תקשורת כזו גם מרחיקה אחרים, וגם לא מאפשר מגע רגשי וקרוב.


איך קושי באינטימיות יוצרת קושי בזוגיות?

אינטימיות, אמפטיה, רגישות והקשבה הם "מצרכים" הכרחיים ליצירת קשר זוגי חברי, מכבד וקרוב. כאשר משהו לא עובד ביכולת להבין את רגשותיו של האחר, להיות קשובים להם, ולהבין מהיכן נובע הקושי ברמה הרגשית - קשה מאוד לבנות יחסי אמון שיהוו את היסוד לאינטימיות בין בני זוג. 

המורכבות סביב הפחד מאינטימיות עלולה לנבוע מגורמים רבים ומגוונים. לדוגמה: אדם שגדל בבית שבו אין כל פרטיות עלול לחוות את האינטימיות כחדירה לפרטיותו וכאיום על האוטונומיה שלו. אדם שגדל בבידוד חברתי רב, עלול להיות נעדר כישורים תקשורתיים ולהתקשות בניהול יחסים. הסיבות אכן רבות ומגוונות ודורשות התייחסות מעמיקה כפי שעושים בתהליך הרגשי בטיפול פסיכולוגי. 

הקושי לפתח קירבה אינטימית עלול להקשות גם בתפקוד המיני, ולגרור אחריו תסכולים רבים שיפגעו בדימוי העצמי ובביטחון האישי. קשיים מסוג זה עלולים פעמים רבות להוות כדור שלג שיהיה קשה מאוד לעצור. ככול שההתנסויות האינטימיות במהלך החיים יהיו כושלות ובלתי מספקות, כך הן עלולות לעורר חשש וחרדה מאינטימיות ופחד ממציאת זוגיות ומיצירת קשר זוגי.


איך טיפול רגשי יכול לעזור להתמודד עם פחד מאינטימיות?

טיפול פסיכולוגי וטיפול רגשי עוזרים להתמודד עם מגוון קשיים רגשיים וביניהם פחד מאינטימיות רגשית ופיזית, קושי בהבעת רגשות ובאמפטיה ובמציאת קשר זוגי.

בתהליך הטיפול נלמד על חוויות העבר במשפחה ובסביבה הקרובה, על המשקעים שנצברו במהלך השנים סביב חוויות בלתי מוצלחות בפן הרגשי והאינטימי ובכלל. בטיפול נתבונן במקורות של הפחד מאינטימיות, נסב את תשומת הלב לקשיים הרגשיים, נגדיל את המודעות ונספק כלים להתמודדות עם הקשיים שיעלו בפגישות.

בתהליך הטיפול נדבר לדוגמה: דפוסי חשיבה מעכבים, אמונות ופרשנויות שלא מקדמות ומנגנוני הגנה. פעמים רבות הפחד לחוות דחייה והאמונה השלילית לגבי היכולת ליצור ולחוות אינטימיות גורמים לנו להימנע מיצירת קשרים. מהרגע שאמונות אלו משתרשות, קשה מאוד להתנסות בחוויות אחרות ומיטיבות, ולקדם דפוסי חשיבה חלופיים ומקדמים. כדי להסיר את ההגנות ולסגל תפיסות חדשות, נדרש תהליך טיפולי מקצועי שיאפשר לבנות מחדש את האמון והביטחון העצמי ולאמץ דפוסי התנהגות ותקשורת מקרבת.

לכולנו מגיע לחוות קירבה, הקשבה ואהבה, ולהיות בקשר עם עצמינו ועם מי שנרצה. טיפול רגשי מקצועי, קשוב שרואה אותך יוכל לעשות הבדל, ולשפר את איכות החיים האישית והזוגית שלך, שלכם ולשכן.



> > דברו איתנו או התקשרו 077-5215080 ונעזור לך ולכם למצוא את המאצ' למטפלים רגשיים או למטפלים זוגיים מומלצים באזור שלכם.

 

מקורות:

Elite Daily, “5 Signs You're Afraid Of Intimacy, According To An Expert”

bottom of page