מומחי בקשר לטיפול
טיפול בהשראת מודל 'מסע הגיבור' – סיפור ההתפתחות האישית והצמיחה של דנה
עודכן: 16 במאי
מה קרה לדנה בטיפול? איך הפכה מקורבן לגיבורה, יצאה מאזור הנוחות והפסיקה לרצות? סיפור עם תקווה והתפתחות אישית ומקצועית.
מאת: אורי אבן זהב, פסיכותרפיסטית ומטפלת זוגית
הסיפור של דנה - התפתחות אישית
דנה, בת 48, עו"ד מבוקשת, אם לשתי בנות בגיל ההתבגרות, נשואה לדן, עובד הייטק.
משפחה ללא קשיים כלכליים, אהודה ומקובלת על מכריה ומשפחתה הענפה.
על פניו, משפחה שהיא מושא לקנאה.
מזה כשנה מלווה את דנה חוסר שקט פנימי, הוא מוצא את ביטויו, בין היתר, במאמציה לקום מדי בוקר ולצאת לעבודה. בחודשים האחרונים החלה, במקביל, לחוות מיגרנות, שתכיפותן הלכה וגברה, שגרמו לה להתפרצויות זעם בלתי נשלטות על הילדות ועל בעלה.
בעצת חברים היא מגיעה לטיפול.
הבחירה המקצועית מתוך רצון לרצות את אבא
בשיחות התברר עד מהרה שדנה למדה עריכת דין לא מבחירה שלה, אלא כדי להשביע את רצון אביה שציפה ממנה להצליח. הסמכתה כעו"ד הייתה עבורו סמל להצלחה.
היא הודתה שהנאתה היחידה הייתה למעשה מהיוקרה ומההילה שעטפה אותה. לפי ראות עיניה הזוגיות שלה טובה למרות שבעלה עובד מבוקר עד שעות הערב המאוחרות, והיא זו שמטפלת בבית ובילדות.
מרוץ בלי מימוש עצמי
"חיי הם מרוץ של עשייה, ללא מקום לעצמי" סיכמה בעצב.
במהלך הטיפול דנה מזהה קול פנימי שמורה לה לעשות משהו אחר עם חייה, למצוא משמעות, לממש את עצמה, אך עדין לא ברור לה מה.
המחשבה לעזוב את העבודה עולה בשיחות ומרגשת אותה.
אך המציאות שונה!
יום רודף יום והיא לא מוצאת את הכוחות לשנות את המצב. היא מוצאת את עצמה בדיכאון הולך וגובר, חרדות עולות וצפות. היא מתחילה לעשות טעויות בעבודה, להחסיר ימים בגלל המיגרנות.
לבסוף מגיעה התובנה
בעלה שקורא את המצב מעודד אותה לעזוב את העבודה ולמצוא את דרכה.
הוריה ששומעים על כך חושבים שהשתגעה ונוזפים בה. ברור לה שמהם היא לא תזכה לתמיכה.
הבוס קרא לה לשימוע ובעדינותו שאל אותה לפשר התנהלותה שלא כתמול שלשום. היא משתפת אותו. הוא מציע לה לצאת להפסקה ולמצוא את דרכה.
דנה מבינה שהצעתו היא הדבר הנכון עבורה ומתפטרת. אך הספקות והפחדים לא מניחים לה: "מה עשיתי לעצמי? מה חשבתי לעצמי? מה אם לא אמצא את אשר ליבי כמהה אליו? ואם אמצא, בגילי להתחיל ללמוד מקצוע חדש?"
למרות ההבנה שעשתה את הצעד המתבקש, היא מוצאת את עצמה בייאוש עמוק. התקפי חרדה, שאלות וספקות לא מרפים, המיגרנות ממשיכות.
"האם זו טעות? האם הוריה יאהבו אותה בכל זאת? האם בעלה יפרגן לה בכל מקרה גם אם היא לא תצליח? מה יקרה אם תיכשל? איזה מודל היא נותנת לבנות?"
מסע הגיבור או מסע הגיבורה
זה השלב שבו אני מספרת לדנה על ג'ו קמפבל, חוקר מיתוסים, סופר ומרצה אמריקאי, שחקר את סיפוריהן של תרבויות שונות ומצא שבכל תרבות, ובאותה עת, קיימת במיתוסים ובאגדות אותה תבנית סיפורית בסיסית.
קמפבל כינה תבנית סיפורית זו "מסע הגיבור".
הגיבור שומע קריאה פנימית לצאת למסע. בתחילה מסרב, אך לבסוף הוא יוצא מן הבית המוכר והבטוח למסע בדרך הרצופה מכשולים, איומים וסכנות, כשבפניו ניצב אתגר. את הגיבור מלווים "בני ברית" ו"שומרי סף". הגיבור נתקל בקשיים ומכשולים, נלחם באויביו ומנצח אותם. במהלך המסע צובר הגיבור תובנות, מגלה את ייעודו האמיתי ולבסוף שב לביתו רגוע, שלוו ובטוח בעצמו.
דוגמאות למסעות כאלה אפשר למצוא בקוסם מארץ עוץ, בנסיך הקטן, ובסרטים-שר הטבעות, הארי פוטר ועוד.
לאור הסיפור דנה יכולה לראות את חייה מתוך הנרטיב של "מסע הגיבור".
היכולת לצאת לרגע מהמסע האישי שלה ולהסתכל על חייה מלמעלה, להתבונן על הסיטואציה ועל המשמעות של חוויותיה מנקודת מבט חדשה, סייעה לדנה להבין שהיא עוברת תהליך שיש לו סדר ופשר, שלכאבים ולפחדים שלה יש משמעות וכל מה שהיא חווה, זו לא 'תקלה'.
מה דנה התחילה להבין ממסע הגיבור? איך הפכה מקורבן לגיבורה?
היא הבינה שהקול הפנימי נובע מנשמתה, שזהו קול עמוק שבא מתוכה וסימן לה שיש צורך בשינוי עמוק בחייה.
ההבנה שעליה לא לוותר, להעז להסתכל בפחדים העמוקים ביותר בעיניים, ובעקבות זאת יגיעו המתנות (השינוי, הטרנספורמציה), עודדה והרגיעה אותה. הדיכאון והחרדות לא פסקו, אך היה בה קול פנימי שנתן לה כוח להבין את המשמעות שלהם.
דנה התחילה להרגיש כגיבורה של סיפור חייה ולא כקורבן של הנסיבות.
התבנית של 'מסע הגיבור' "מספקת" לנו מעין מבנה בסיסי של תהליכי שינוי פנימי, שינוי התפתחותי.
הכרות של המטפל ושל המטופל עם מסע הגיבור, מאפשר לראות את 'הבעיות' שדנה חווה לא כאוסף מקרי של קשיים ותקלות אלא כקריאה לשינוי, כתחילתו של מסע התפתחותי לקראת חיים מלאים ומספקים יותר.
השינוי שדנה עמדה בפניו לא בא לידי ביטוי רק בקבלת ההחלטה אם לעזוב את עבודתה. זהו מסע של שינוי פנימי כולל בעל השלכות עמוקות על היבטי חייה השונים.
איך אפשר להצליח בשינוי ההתפתחותי ולחולל שינוי פנימי?
ה"מודל" של 'מסע הגיבור' מתאר באופן מפורט את הקשיים, המכשולים, והמשאבים הנחוצים כדי להצליח במסע ההתפתחות.
היציאה למסע אינה מטלה פשוטה.
נדרש מאיתנו פיתוח של קשר עמוק עם המרכז הפנימי שלנו. התרחבות אל מעבר לאני הידוע לכדי משהו גדול ומפואר יותר. אנו נדרשים להרוס את הישן ולבנות מחדש. להתמיר בעיות ומכאובים ללמידה.
לאהוב את עצמנו ואת העולם בכל ישותנו.
האם נבחר להישאר באזור הבטוח, המוכר וה"נוח" או נבחר להתחייב לקריאה ולאתגר ולפתוח בפנינו את האפשרות לחיות חיים יותר עמוקים ומשמעותיים?
השימוש בנרטיב של 'מסע הגיבור' בטיפול הפסיכולוגי מתאים למטפלים רגשיים ולמטופלים שרואים את המימד ההתפתחותי של אישיות המטופלים כמוטיב מרכזי בתהליך הטיפולי. המטופלים מוזמנים להתבוננות אמיצה במשמעות ובמחירים שקשורים בהישארות באזור הבטוח. דרך הכרות עם המודל מעודדת לצאת למסע אל חוסר הוודאות, על מנת להגיע לוודאות חדשה ומיטיבה.
> > דברו איתנו או התקשרו 077-5215080 ונעזור לך למצוא את המאץ' למטפלת רגשית או למטפל רגשי
שיתאימו לך ושמומלצים באזור.
Comments