טיפול DBT - איך הוא עוזר לוויסות רגשי, לאימפולסיביות, לפתח חוסן רגשי, לתקשורת ובכלל
מאת: טל ויצמן ישראל, עו"סית קלינית MSW, מטפלת רגשית, מנחת קבוצות ומדריכה
מה זה טיפול DBT? איך הוא עוזר לפתח חוסן רגשי ולשפר את איכות החיים? איך טיפול רגשי בגישה הדיאלקטית התנהגותית עוזר לקשיים בוויסות הרגשי, להפחית אימפולסיביות ורגשות עוצמתיים ולשפר קשרים בין אישיים? גלו איך מיינדפולנס ושילוב 4 היסודות של הגישה, באמת עוזרים.
מה זה טיפול DBT ולמה הוא עוזר?
טיפול דיאלקטי התנהגותי ( DBTדי.בי.טי) היא גישה טיפולית שנועדה לתת מענה לאנשים המתמודדים עם קושי בוויסות הרגשי ויעילות בין אישית. השיטה פותחה על ידי ד"ר מרשה לינהאן, והיא מהווה מסגרת טיפולית מובנית עבור אנשים המתמודדים עם רגשות עוצמתיים, אימפולסיביות וקשיים בין-אישיים. יחד עם זאת, המיומנויות שהגישה כוללת, יכולות להביא לשיפור משמעותי ברווחה הרגשית של כל אחד ואחת מאיתנו. המיומנויות קלות ללמידה, מחוברות למציאות היומיומית, אך מצריכות תרגול והפנמה.
גישת הטיפול DBT משלבת טכניקות קוגניטיביות התנהגותיות עם עקרונות מיינדפולנס, ויוצר גישה מאוזנת המדגישה קבלה ושינוי כאחד. הגישה מלמדת אותנו כיצד לקבל את החוויה הנוכחית, ובו זמנית מעודדת אותנו לצמיחה ולהתפתחות. היא מקדמת ראייה מאוזנת של אתגרי החיים, מטפחת קבלה עצמית וגם חתירה לשינוי חיובי.
איך טיפול דיאלקטי התנהגותי עובד? 4 יסודות שעוזרים
הטיפול מחולק לעבודה על פי יחידות המשתלבות האחת בשנייה, אך נלמדות בנפרד: מיינדפולנס, עמידות במצוקה, ויסות רגשי ויעילות בין אישית. כל אחד מהמרכיבים הללו ממלא תפקיד מכריע בסיוע לאנשים להשיג יציבות רגשית ולשפר את איכות חייהם. הטיפול הקלאסי יכלול פגישות פרטניות עם מטפל/ת מוסמכת בגישה, קבוצה בה נלמדות המיומנויות וזמינות טלפונית של המטפל/ת למצבי מצוקה, תחת הסכם שנחתם מראש יחד.
#1 מיינדפולנס – לשלוט בתגובות הרגשיות ולהפחית את גורמי הלחץ
מיינדפולנס היא אבן היסוד של DBT, המשמשת כבסיס עליו נבנות מיומנויות אחרות. המטופלים לומדים לטפח מודעות מוגברת לרגע הנוכחי וקבלה של מחשבותיהם ורגשותיהם ללא כל גישה שיפוטית. על ידי למידה להתבונן בחוויות הפנימיות שלהם באופן לא תגובתי, אנשים יכולים להשיג שליטה רבה יותר על התגובות הרגשיות שלהם ולהפחית את ההשפעה של גורמי לחץ. תרגולי מיינדפולנס ב-DBT כוללים טכניקות כמו נשימה ממוקדת, סריקות גוף והתבוננות מודעת, כולם מכוונים כדי לשפר את היכולת של האדם להישאר מקורקע ויציב גם בתוך סערה רגשית.
#2 מיומנויות עמידות במצוקה – להתמודד עם הצפה רגשית ולפתח חוסן
מיומנויות עמידות במצוקה נועדו לעזור לאנשים לנהל משברים מבלי להזדקק להתנהגויות שיפגעו בהם בטווח הרחוק. מיומנויות אלו מתמקדות בקבלה ובפיתוח אסטרטגיות להתמודדות יעילה עם מצבי מצוקה. טכניקות כמו: הרגעה עצמית, הסחת דעת וקבלה יכולות לעזור לאנשים להתמודד עם תקופות של הצפה רגשית ולפתח חוסן. המטרה היא לספק הקלה מיידית במצוקה, תוך עבודה לקראת פתרונות ארוכי טווח.
#3 מיומנויות ויסות רגשי – לשלוט בהתנהגות ולשפר את הרווחה הרגשית
מיומנויות הוויסות הרגשי כוללות הבנה וניהול של החוויות הרגשיות של האדם. DBT מספק כלים לזיהוי ושינוי רגשות עזים, הפחתת פגיעות רגשית ושיפור היציבות הרגשית הכוללת. טכניקות כמו זיהוי ותיוג רגשות, שימוש בפעולה הפוכה ועיסוק בפעילויות מהנות הן חלק בלתי נפרד ממערך המיומנויות הזו. על ידי חיבור לרגש וקבלה שלו, אנשים יכולים להשיג שליטה על ההתנהגות שלהם ולהביא לשיפור ברווחה הרגשית.
#4 מיומנויות יעילות בין אישית – להפחית קונפליקטים ולשפר את התקשרות והיחסים
מיומנויות היעילות הבין אישית מתמקדות בשיפור הדינמיקה של התקשורת והיחסים. מרכיב זה של DBT מלמד אנשים כיצד לעמוד על צרכיהם, להציב גבולות בריאים ולהתמודד עם אינטראקציות חברתיות ביעילות רבה יותר. טכניקות מפתח כוללות: אימון באסרטיביות, הקשבה פעילה וניהול משא ומתן לצרכים של המטופלים תוך שמירה על כבוד לזולת. שליטה במיומנויות אלו יכולה להוביל למערכות יחסים מספקות ומאוזנות יותר, להפחתת קונפליקטים בין אישיים ולשיפור התפקוד החברתי הכולל.
באילו מצבים טיפול DBT עוזר?
טיפול DBT מציע לנו גישה מקיפה ומעשית הנותנת מענה על מצבים בהם אנו מוצפים ברגשות, נוטים לאימפולסיביות, מרגישים מנותקים, מתקשים לבטא את עצמנו במערכות יחסים ועוד.
על ידי שילוב טכניקות של מיינדפולנס, עמידות במצוקה, וויסות רגשי ויעילות בינאישית, DBT מצייד אנשים במערך של מיומנויות כדי שיוכלו להתמודד עם קשיי החיים. המסגרת המובנית אך הגמישה שלו מספקת כלים חשובים לטיפוח חוסן רגשי ולשיפור איכות החיים.
> > דברו איתנו או התקשרו 077-5215080 ונעזור לך ולכם למצוא את המאץ' למטפלת רגשית או למטפל רגשי שיתאימו לך ושמומלצים באזור.
Comments