top of page
תמונת הסופר/תמומחי בקשר לטיפול

מהי פסיכולוגיה שיקומית?

מאת: סורנה רינטלר – פסיכולוגית שיקומית

הגדרה לפסיכולוגיה שיקומית

פסיכולוגיה שיקומית היא אחת מן ההתמחויות הטיפוליות במקצוע הפסיכולוגיה, והיא מתמקדת בעבודה על ההשלכות הרגשיות של מחלה נפשית או גופנית. מטרתו של הפסיכולוג השיקומי היא לסייע בתהליך ההתמודדות עם המשבר ועם השלכותיו באופן המתאים למטופל, לא רק מבחינה רגשית אלא גם מבחינה חברתית, מקצועית ומשפחתית (הגדרה מאת דר' אייל חלד, בספרו "נפש בשיקום", 2018).


בקשר לטיפול - פסיכולוגיה שיקומית - עזרה נפשית, חברתית ומקצועית לאחר מחלה נפשית או פיזית
פסיכולוגיה שיקומית - עזרה נפשית, חברתית ומקצועית לאחר מחלה נפשית או פיזית

תהליך הכשרה

בישראל, פסיכולוג שיקומי הוא מי שסיים לפחות תואר שני בפסיכולוגיה במגמה טיפולית שיקומית, וכן הוסמך על ידי משרד הבריאות, לאחר שעבר בהצלחה שתי שנות התמחות במשרה מלאה (או ארבע שנים בחצי משרה) ובחינת מומחיות.

במהלך ההכשרה, רוכש הפסיכולוג השיקומי ידע וניסיון מעשי בטיפול נפשי ואבחון של פרטים הסובלים מסוגים שונים של פגיעות ומוגבלויות. הלמידה מתמקדת באופן בו האדם חושב, מרגיש ופועל, תוך העמקה באתגרים שמציבים סוגים שונים של פגיעה.

למשל, התמודדות עם הפרעה פוסט טראומטית או סכיזופרניה לסוגיה, התמודדות עם ליקויים פיזיולוגיים בעקבות מחלה, התמודדות עם קשיים חברתיים  על רקע הפרעות תקשורת ועוד. כמו כן, ישנו מסלול פסיכולוגיה שיקומית אשר שם דגש על ליקויים מוחיים, הנובעים למשל מפגיעת ראש (נוירופסיכולוגיה שיקומית), ועל כן מקנה ידע נרחב במיוחד בנוירולוגיה.

הגישה הטיפולית הרווחת בשדה השיקומי היא הגישה האקלקטית אשר דוגלת  בשילוב כלים וגישות בטיפול, באופן שיתאים למטופל ולצרכיו באותה עת.  לפיכך, במהלך הכשרתו נחשף הפסיכולוג השיקומי לגישות טיפוליות שונות, דינמיותקוגניטיביות – התנהגותיות, ממוקדות טראומה, ועוד.  

למי מתאים להיעזר בפסיכולוג שיקומי?

הפסיכולוג השיקומי פוגש  אנשים אשר חייהם השתנו בפתאומיות על ידי פציעה או מחלה.  המשותף  למרבית  המקרים  הללו  הוא בתחושת שבר עמוקה, חווית אבדן השליטה בחיים וחוסר אונים הנגזר מכך.

 הוא פוגש מטופלים המצויים בשלבים שונים של תהליך השיקום, בסמוך למצב המשברי או בשלבים מאוחרים יותר של תהליך ההסתגלות למצב החדש. כל שלב מציב בפני המשתקם אתגרים שונים ועל המטפל לגלות רגישות ומקצועיות, על מנת לבחור את אופן ההתערבות הטיפולית המתאים ביותר לצרכיו של המטופל.

מטרת הטיפול הפסיכולוגי-שיקומי הוא לסייע לאדם למצוא את הכוחות הטמונים בו בכדי לצאת מהמשבר, ולהמשיך לחוות את חייו כמספקים ובעלי משמעות. זאת, תוך ראייה רחבה הכוללת היבטים זוגיים, משפחתיים וחברתיים.  

 הכשרתו של הפסיכולוג השיקומי מניחה, אם כן, בסיס מקצועי ומעשי המאפשר לו לספק מענה רגשי לכל מי שחווה קושי משמעותי בחייו. נושאים כגון אבדן פיזי או נפשי, סוגיות ערך עצמי, דימוי גוף, דיכאון, חרדה, פוסט טראומה, וצמיחה מתוך משבר שלובים בעבודתו ובהכשרתו.




Comments


bottom of page