טיפול בחרדה מאזעקות וממצב חירום ביטחוני
ישראל נמצאת במתח ביטחוני תמידי, כאשר בשנים האחרונות נראה שנשברו שיאים חדשים בכל הנוגע לסיכונים הקיימים בעורף. בכל מבצע צבאי או תקופה של מתיחות ביטחונית משוגרים מאות טילים לעבר יישובי ישראל, בעיקר באזור צפון הנגב והדרום בכללותו.
מעבר לסיכון הביטחוני, אסור לשכוח שהאזעקות ואיום הטילים הם בעלי מחיר נפשי. רבים סובלים מחרדות, מלחצים או מטראומות, כחלק מה"חרדה הקולקטיבית" המאפיינת את מדינת ישראל. אבל יש בהחלט מה לעשות מחרדה מאזעקות ולמי לפנות.
דרכים אפשריות להתמודדות עם חרדה מאזעקה
עוד לפני שמדברים על ההתמודדות הנפשית עם האזעקות, חשוב להדגיש דבר אחד: הבטיחות היא מעל הכול. חשוב להישמע תמיד להוראות פיקוד העורף ולהגיע במקרה של אזעקה למרחב המוגן בהקדם האפשרי: כולנו היינו עדים בשנים האחרונות לאינספור מקרים בהם הקפדה על הנחיות אלה הצילה חיים, לא פחות. חיוני לשמור על השגרה ולא להיכנס לפאניקה, אך לא במחיר של אי קיום ההנחיות הביטחוניות שעשויות להציל חיים.
מן העבר השני של המשוואה, חשוב מאוד לא להדחיק את החרדה או הרגשות. פחד וחרדה הן בסך הכול תגובות די טבעיות למצב מורכב, שמהוות באופן אבולוציוני כלי להישרדות האדם לאורך ההיסטוריה. על אותו עיקרון זכרו שהמצב הביטחוני כן כולל בתוכו סכנה אפשרית (גם אם היא ירדה פלאים בעקבות כיפת ברזל ושיפור המיגון בעורף הישראלי).
עקב כך נובע שבניגוד למה שחלק מהאנשים חושבים, הבעת החרדה עשויה דווקא לתרום להתמודדות איתה. אפשר בהחלט לעשות זאת בצורה שהיא ידידותית ובלתי מאיימת ככל האפשר, לרבות סיפורים, ציורים או משחקים. זוהי דרך אידיאלית במשפחות עם ילדים, שעלולים להירתע מחלק מטכניקות הטיפול המוצעות כיום.
התאמת סביבת המגורים
ההתנהלות בשעת אזעקה ואיום ביטחוני מושפעת במידה רבה מהתנאים השוררים באזור המגורים או העבודה של האדם. על מנת להקל על הצדדים הנפשיים הכרוכים באזעקה רצוי לחשוב מבעוד מועד כיצד ניתן להפוך את המרחב המוגן לנעים ככל האפשר. הקפידו להעביר אליו מראש משחקים שהילדים אוהבים, פריטי נוי צבעוניים שיתרמו לאווירה חיובית ופריטים שיאפשרו להעביר את הזמן במהלך השהות, דוגמת מחשב או ספר.
אל תתביישו לפנות לקבלת טיפול במקרה של חרדה מאזעקות
בתקופות של מתח ביטחוני עולה אחוז האנשים הפונים לקבלת סיוע אישי או פסיכולוגי, וזה בסדר גמור. בעל מקצוע יכול להציע התבוננות חדשה על המצב ולסייע בפתרון בעיות נפשיות אשר מתפתחות בתנאים של איום בטחוני, דוגמת חרדות או הפרעה פוסט טראומטית (PTSD). ככל שפונים לקבלת הטיפול מוקדם יותר כך ההתמודדות צפויה להיות פשוטה יותר, כאשר חלק מהמשפחות פונות לאפיק זה במטרה למנוע התפתחות של בעיות עתידיות.
את הטיפול יש להתאים לא רק לבעיות המופיעות אצל המטופלים, אלא גם למאפיינים הכלליים שלהם. כאשר מדובר בטיפול המועבר לילדים או למשפחות, לדוגמא, יכול מאוד להיות שהוא יבוסס במידה רבה על משחקים ודרכים ידידותיות יותר להעביר את התכנים. רבים יכולים להתחבר דווקא לטיפולים המועברים באמצעות מדיטציה או מוזיקה מרגיעה. בחלק מהמקרים יש צורך בהליך שהוא ארוך טווח באופן יחסי, ומכאן שנדרשים הירתמות של התא המשפחתי כולו והתמדה לאורך זמן.
מקורות מידע:
Comments