מומחי בקשר לטיפול
מהי הפרעת הסתגלות?
עודכן: 15 במאי
ההתמודדות עם שינויים מהותיים בחיים אינה פשוטה בהרבה מאוד מקרים: חשבו למשל על גירושין, פיטורין מהעבודה, מחלות או אפילו נסיבות שמחות במהותן, דוגמת הבאת ילד לאוויר העולם. כאשר האדם אינו מצליח פעם אחר פעם להסתגל ולהתמודד עם לחצים חיצוניים, ייתכן מאוד שהוא סובל מהפרעת הסתגלות. החדשות הטובות: ניתן לאבחן כיום בצורה יעילה את ההפרעה ולטפל בה בדרכים שונות.
כיצד מוגדרת הפרעת הסתגלות?
תחת המטריה הרחבה של הפרעת הסתגלות מכניסים כיום שש הפרעות נפשיות תגובתיות, המתרחשות כשלעצמן בעקבות אירועים המעוררים דחק נפשי. הפרעת ההסתגלות יכולה להיות משולבת עם דיכאון, חרדה, תערובת של דיכאון וחרדה, הפרעת שליטה בדחפים, הפרעת שליטה ברגשות ולעיתים גם הפרעת הסתגלות אשר אינה ספציפית.
בחינת הסוג הספציפי של ההפרעה חיוני לא רק כדי להבין מול מה מתמודדים, אלא גם במטרה להתאים אל הבעיה פתרון.
אבחון הבעיה בפועל
אבחון הפרעת הסתגלות נעשה באמצעות עמידה בכמה קריטריונים. ראשית, מדובר כאן בהופעה של תסמינים התנהגותיים או רגשיים תוך פרק זמן של עד שלושה חודשים מההופעה של גורם המוגדר כ"מלחיץ". הסובלים מהפרעת הסתגלות חשים פעמים רבות מצוקה גבוהה ולא בהכרח פרופורציונלית לסוג גורמי הלחץ, ועלולים שלא להצליח לתפקד עקב כך באופן ראוי.
בדרך כלל תסמינים של הפרעת הסתגלות ייעלמו תוך פרק זמן של כחצי שנה ממועד סיום הגורם המלחיץ. עם זאת, הם נוטים לחזור אצל אנשים מסוימים. ההנחה היא שהפרעות הסתגלות נובעות עקב סיבות סביבתיות אבל לא פחות חשוב מכך – סיבות אישיות, לרבות מבנה האישיות של האדם המסוים. ייתכן שהמקור להפרעה או אירועים שונים הקשורים לשינויים שהאדם אוגר בזיכרונו, אך גם מצב בו ההפרעה מופיעה מבלי שיודעים באופן מלא את המקור לה הוא בהחלט אפשרי.
איך מטפלים בהפרעת הסתגלות?
אחד הצעדים המרכזיים בדרך לטיפול בהפרעות הסתגלות קשור לאותו ניסיון לאתר את הגורמים העיקריים להסתגלות. הטיפול בהתאם לכך עשוי להיות מותאם לגורם המלחיץ אשר הביא מראש להתפתחותה של הפרעת ההסתגלות. אין ספק שהבסיס לכך הוא נפשי או פסיכולוגי במהותו, וזהו אכן סוג הטיפול העיקרי שניתן להתמודדות עם הפרעות הסתגלות.
באמצעות שיחות ולעיתים גם סימולציות אפשר לזהות בחלק מהמקרים את הגורם השורשי להפרעת ההסתגלות, ובעיקר – למצוא לכך פתרונות המבוססים על שינוי דפוסיי מחשבה, כלים תיאורטיים לבחינת המצב ועוד.
לעיתים מוחלט על שילוב של אמצעי טיפול אחרים בבעיה. הם יכולים להיות מהמישור של הטיפולים האלטרנטיביים, אשר קרנם עלתה בצורה משמעותית בשנים האחרונות: טיפול במוזיקה, טיפול באמצעות בעלי חיים, ביבליותרפיה, בהבעה ויצירה ועוד. יש שיעדיפו תחת זאת שילוב בין הטיפול הנפשי לבין טיפולים קונבנציונליים, אפילו מתן תרופות להתמודדות עם התסמינים המופיעים עקב הפרעת הסתגלות. הדעות לגבי צורת טיפול זו חלוקות מכיוון שהטיפול כאן אינו יורד לשורש הבעיה, מה גם שלתרופות ולחלק מהטיפולים האחרים יש תופעות לוואי וסיכונים אחרים.
כך תסתגלו לשינויים בצורה טובה יותר
אתם יותר ממוזמנים להיעזר בשירותיו של "בקשר לטיפול", מרכז מומחים ארצי שפועל מאז שנת 2007. מטרת העל של המרכז היא להתאים לכל אדם הפונה אליו את המטפלים האידיאליים עבורו, בהתאם למיקום הגיאוגרפי, לסוג הבעיה, לדפוסיה, לדרגת החומרה וכן הלאה. מפרמטרים אלו ואחרים מתרשמים אנשי המרכז בעת שיחת הייעוץ הראשונית עם המטופל הפוטצניאלי, ועל פיהם ימליצו על מטפלים שאידיאלים עבורו.
מקורות מידע ולקריאה נוספת:
Comments