top of page
  • תמונת הסופר/תמומחי בקשר לטיפול

השימוש ב- EMDR בטיפול

עודכן: 10 באוג׳ 2022

מאת: יסכה פרידמן, עו"ס ופסיכותרפיסטית


טיפול רגשי הוא בראשיתו מקום בטוח להניח בו את הנפש.

 גם אם לעיתים נראה שהפניה לטיפול נעשתה במטרה לפתור בעיה ספציפית, הצורך הראשוני הוא, ברוב המקרים, בטחון. כשיש לאדם מקום שמחכה לו, שרואה אותו, שלא שופט אותו הוא יכול להרשות לעצמו להישען אחורה, ואז הוא יכול להביט בחייו. מהמקום הזה נפתחות אפשרויות להתמודדות עם החיים, המציאות מתרחבת ומתחילים להתרחש שינויים משמעותיים.

ועדיין- לפעמים הטיפול נתקע. זיכרונות עולים שוב ושוב, דפוסי התנהגות חוזרים על עצמם באופן מטריד, וישנם פחדים שלא מצליחים להשתחרר מהם.


איך טיפול EMDR עוזר לטיפול הפסיכולוגי? מרכז בקשר לטיפול המלצה לטיפול פסיכולוגי ולטיפול רגשי
איך טיפול ב-EMDR עוזר דווקא כשהטיפול ה"רגיל" נתקע?

מהי שיטת EMDR?

אי.אמ.די.אר (EMDR) היא שיטה שפותחה בשנת 1989 ע"י פסיכולוגית אמריקאית בשם פרנסין שפירו, המבוססת על תהליך פיזיולוגי. החדשנות בשיטה הזאת היא בשילוב של גירוי ביליטרלי (דו צדדי) חזותי ותחושתי במהלך הטיפול.

התיאוריה מאחורי השיטה אומרת, שכאשר אדם חווה מצוקה קשה, המוח מתקשה לעבד את האירוע, וכך האירוע נשאר בזיכרון כאירוע גולמי . לזיכרון הלא מעובד יש השפעה שלילית על איכות החיים. גירוי דו צדדי מאפשר עיבוד ובניה של מערכת זיכרון וחוויה אינטגרטיבית, וההשפעות השליליות פוחתות.

ההשפעות של EMDR מעניינות ומתבטאות אצל אנשים שונים באופן שונה, ויכולות לחולל שינויים משמעותי בחיי אדם. אתן דוגמה מטיפול בקליניקה שלי:

הטיפול ב ג' היה בעיצומו. ג' אישה בת 40, מבריקה ומוכשרת הנמצאת בתהליך גירושין מבן זוג עם הפרעת אישיות. ג' הרגישה טוב בטיפול, המפגשים היוו עבורה אי של שקט ותחושה של שיתוף וביטחון. בתוך הטיפול היא הבינה סוף סוף מה הביא אותה לקשר ההרסני עם בעלה, והיא למדה על רצונה להתגרש. עבדנו יחד על המקומות שבהם היא מתקשה לעמוד מול בן הזוג שלה בנחישות, היא תווכה למשפחה ולסביבה בעזרתי את תהליך הגירושין, היא למדה להיעזר בסביבה שלה והטיפול נמשך.

אולם סצנה אחת מילדותה שבה והדהדה בחייה, בחלומות שלה ובתוך הטיפול. בסצנה הזאת היא הושפלה ביום הולדת בהיותה קטנה, כאשר אבא שלה צעק עליה לפני כל החברים. לאירוע הזה ייצג  עבורה את המקום שבו היא מושפלת, נטועה במקומה, כבולה ואינה יכולה להגיב למציאות. היא שיחזרה את החוויה שלה כילדה מול אביה בחייה כיום, בעבודה ויותר מכל עם בן הזוג שהיא ניסתה להתגרש ממנו.

שוחחנו ארוכות שוב ושוב על האירוע הזה מכל צדדיו, אולם התחושה הקשה נותרה, והאירוע המשיך לרדוף אותה. הבנו שצריך לגשת מכיוון אחר- הצעתי לג' לנסות EMDR וג' הסכימה. EMDR פועל ע"פ פרוטוקול מובנה, ובתוכו רצף של שאלות זיהינו את התמה המדויקת, לימדתי אותה תרגילי הרפייה שיאפשרו לה להתמודד עם האירוע, והתחלנו את הגירוי הבילטרלי.


איך מגרים את שני צידי המוח ע"פ EMDR?

המטפל יושב מול המטופל במרחק שהמטופל בוחר בו. המטפל  מבקש מהמטופל לעקוב בעיניו אחרי חפץ או מתופף על בירכיו לסירוגין (יש מטפלים שעובדים עם מכשיר שעושה את הפעולה),  אז מתבקש המטופל להעלות בזכרון את התמונה בהתאם לפרוטוקול.

עשינו את התהליך עם ג', ובשלב זה החלו לעלות תמונות ותובנות נוספות בנושא. לתחילת התהליך התלווה קושי גדול מאוד, אך במהלך המפגשים הבאים, בעבודה לפי הפרוטוקול, העוצמה של הקושי ירדה ובמקביל ג' מזהה שבמציאות היא מצליחה לעמוד על שלה יותר מתמיד. העבודה ב AMDR לא מחקה את האירוע מהזיכרון של ג', אולם היא הכניסה אותו לתוך מערכת הזיכרון הרגילה. האירוע הטראומטי עם אבא שלה הפך להיות עוד אירוע מאירועי חייה. הטיפול של ג' נמשך, והיא הצליחה להגיע ליעדים ולמחוזות חדשים שהיא ייחלה להם. העיקר בטיפול היה הקשר האמיץ והבטוח ביננו, שמתוכו היא יכלה לפרוח, אולם השימוש ב EMDR איפשר לנו לחצות מחסום משמעותי ואיפשר לה להתקדם.

השימוש ב EMDR בטיפול יכול לשמש זרז משמעותי ומעיין מקפצה לטיפול, אולם לא יכול להתקיים ללא מעטפת טיפולית משמעותית.

bottom of page