top of page
  • תמונת הסופר/תמומחי בקשר לטיפול

דחיינות: התמודדות עם מצבי דחיינות ואיך אפשר להפחית אותן

עודכן: 22 ביולי 2022

מכירים את זה שאינכם מסוגלים לבצע משהו? לפעמים זה משהו קטן אבל חשוב, פעמים אחרות זה דווקא משהו הרה גורל ומהותי, ולא משנה עד כמה אתם רוצים – אתם פשוט לא עושים את זה? לפעמים קוראים לזה דחיינות, אך יש לזה שמות נוספים: אין לי זמן, עומס, קוראים דברים, וכו'. יש הרבה הסברים מעולים לכך שאנחנו לא עושים בדיוק את הדבר הזה, למרות שאנחנו כל כך רוצים או צריכים לעשות זאת.

לעיתים הדחיינות הזו גם גורמת נזק משמעותי, פשוט מגלים זאת מאוחר מידי – כשהנזק כבר קרה. לפעמים פשוט מפספסים הזדמנויות יקרות מפז, ומרגישים אכזבה עמוקה, תחושת אי-מסוגלות, ואולי אפילו בלבול עמוק מבלי להבין ממש למה לא פשוט עשינו זאת. לפעמים זה גם מוביל למשברים, לאי-הצלחות, לתחושה שכל דבר טוב חומק מבין האצבעות. דחיינות יכולה להיות בעיה אמיתית וכואבת, ובכל זאת זה קורה שוב ושוב. כיצד אפשר להתמודד עם זה?


מרכז בקשר לטיפול, אם הדחיינות הופכת לפתולוגית, כלומר חוזרת על עצמה בלי סוף, בסופו של דבר יהיה לזה מחיר כבד.
אם הדחיינות הופכת לפתולוגית, כלומר חוזרת על עצמה בלי סוף, בסופו של דבר יהיה לזה מחיר כבד.

דחיינות כמצב שחוזר על עצמו והקשר אל הנפש

הנפש שלנו היא דבר מורכב מאוד. אנחנו לא תמיד יודעים למה אנחנו עושים את מה שאנחנו עושים, לפעמים אנחנו אפילו לא יודעים שזה משהו שבאחריותנו. הנפש שלנו כל הזמן פועלת ומפעילה אותנו, ובניגוד למה שנדמה – הנפש לא תמיד פועלת כדי להוביל אותנו למה שאנחנו באמת מתאווים אליו.

ישנם אזורים בנפש אשר מופעלים מחשש כבד, חרדה או אפילו פחד. לפעמים, הדבר הטוב ביותר עבורנו יכול להדליק נורה אדומה באזורי הנפש הללו – זה מפחיד ללכת עד הסוף, ללכת אחרי מה שאני באמת רוצה. יש בכך סיכון, אפשרות לטעות (ואז מה?), אפשרות לשלם מחיר שאולי מפחיד לשלם אותו. זה גם קשה לעשות דברים עבור אחרים שאנחנו אוהבים, במיוחד אם זה דורש מאתנו משהו אשר מחוץ לאזור הנוחות שלנו. הנפש לא תמיד עושה לנו חיים קלים, ודחיינות יכולה להיות תצורת-תגובה של הנפש למשהו אשר מעורר בנו את אותן החרדות או החששות.

דחיינות היא כמו מנגנון הגנה שכזה. במקום להתמודד עם משהו, אנחנו פשוט דוחים ודוחים. מתישהו זה יקרה, אין ספק (באמת אין ספק?), אבל לא כרגע. לא נתמודד עם זה עכשיו. עדיף להתמודד עם ההשלכות של הדחיינות מאשר פשוט להתמודד עם הדבר עצמו. לפחות ככה הנפש מספרת, אבל אז אנחנו מגלים שזה פשוט לא נכון. מנגנוני הגנה שכאילו למעשה מגנים עלינו לטווח הקצר, אבל לטווח הארוך – יש לזה מחיר.


כשדחיינות הופכת לבעיה אמיתית

אם הדחיינות הופכת לפתולוגית, זאת אומרת – חוזרת על עצמה בלי סוף, בסופו של דבר יהיה לזה מחיר כבד. למשל, לא לעשות את מה שבאמת טוב לנו ואנחנו רוצים. עדיף להיתקע בעבודה בינונית עם משכורת טובה, אנחנו מספרים לעצמנו, מאשר ללכת על עבודת חלומותינו – הסיכון יותר מידי גדול! יכול להיות שזה נכון, אבל גם יכול להיות שזה מסב לנו סבל רב כמו דיכאון, חוסר מוטיביציה, דכדוך, ובעיקר תחושה של פספוס עצומה.

אבל זה לא חייב להיות כך, אפשר לעשות משהו עם הדחיינות – ולעשות זאת בצורה מיטבית עבורכם. תחום הטיפול והתרפיה מציע דרכים שונות ומגוונות להתמודד עם הדחיינות ומקורותיה בנפש. בגישה הקוגניטיבית-התנהגותית למשל, מציעה לעבד ולעבוד על התבניות התפיסתיות המקובעות בנו, אלו אשר חוזרות על דפוסי הדחיינות, ולהציע שינוי תפיסתי אשר קרוב יותר למה שאנחנו רוצים. על ידי שינוי במחשבה או בהתנהגות שלנו אל מול הגורם לדחיינות, אולי אפשר לייצר מרחב פעולה בטוח אך גם מאפשר, כזה אשר יוביל אותנו לתחושות של הצלחה.

התרפיות השונות מציאות דרכי התמודדות עם החומרים הרכים של הנפש, אלו אשר מפעילים אותנו בחשש וחרדה. על ידי עיבוד של אזורים אלו באופנים יצירתיים, ודרך התבוננות בעבודה והיצירה, ניתן להרחיב את האזורים המשחקיים והרגשיים בנפשנו, וכך לשנות משהו בפחד, בחשש או בחרדה. באופן זה, אולי אפשר לייצר פעולה אחרת מאשר דחיינות הפוגעת בכם.


מרכז "בקשר לטיפול" פועל עם מיטב המטפלים בישראל, ומציע למצוא עבורכם את המטפל הטוב ביותר לדרישות שלכם. באמצעות תהליך אבחוני קצר, המומחים שלנו במרכז יוכלו לעזור לכם להבין איזה סוג טיפול ומטפל הכי מתאים עבורכם, וכך לקשר ביניכם לבין המטפל. קשר טוב בין מטפל ומטופל הוא המתכון להצלחה טיפולית, ולכך אין תחליף. פנו אלינו עוד היום כדי לעשות שינוי בחייכם בטלפון מספר 077-5215080.

מקורות מידע:

bottom of page