top of page
תמונת הסופר/תמומחי בקשר לטיפול

מה ההבדל בין טיפול דינמי לטיפול קוגניטיבי התנהגותי?

מאת: טל אדן, פסיכולוג קליני מומחה


כאשר אדם ניצב אל מול הסוגיה של בחירת מטפל, אחד השיקולים המרכזיים שראוי לתת עליהם את הדעת היא מה הגישה הטיפולית בה עובד המטפל. בארץ קיימים מטפלים רבים בטווח רחב מאוד של גישות. נכון להיום, שתי הגישות הטיפוליות הרווחות ביותר לטיפול פרטני הן הטיפול הדינמי והטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי (CBT). במאמר זה אציג בקצרה את שתי הגישות ולאחר מכן אסקור את ההבדלים ביניהן ואת היתרונות והחסרונות של שתי הגישות האחת ביחס לשנייה.


בקשר לטיפול - מה ההבדל בין טיפול CBT לטיפול דינמי
מה ההבדל בין טיפול קוגניטיבי התנהגותי לטיפול דינמי?

טיפול קוגניטיבי התנהגותי 

גישה זו שמה דגש על שני ערוצים מרכזיים להתמודדות עם תחושות וחוויות שליליות. מוקדו של הערוץ הראשון הוא הכרה, הבנה ושינוי של דפוסי מחשבה בלתי מסתגלים המייצרים ומשמרים מצוקה. הערוץ השני שם במרכזו את ההתנהגות. הקשר בין תחושותינו והתנהגותנו אינו חד כיווני. כפי שהתנהגותנו מושפעת מן התחושות שלנו כך גם תחושותינו מושפעות בתורן מן האופן בו אנו מתנהגים. בהמשך לכך, ניתן לגרום לשינוי בתחושות ובחוויה על ידי שינוי יזום בהתנהגות.

בתוך מסגרת הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי קיימות תתי גישות רבות. חלקן ספציפיות להתמודדות עם הפרעות נפשיות מסוימות (למשל טיפול בחשיפה ממושכת לפוסט טראומה) וחלקן כלליות יותר ונותנות מענה לטווח רחב של מצבי חיים (למשל גישת הקבלה והמחויבות).


טיפול דינמי

הטיפול הדינמי שם במרכזו את הקשר שבין תהליכים בלתי מודעים לחווייתו ולהתנהגותו של הפרט. במסגרת טיפול זה נעשה שימוש במספר זוויות התבוננות בכדי לחקור את התהליכים הבלתי מודעים הללו. הכלים המרכזיים הם חקר של חוויות מוקדמות, חקר של מערכות יחסים מוקדמות תוך התבוננות כיצד דפוסים ממערכות היחסים הללו באים לידי ביטוי במערכות יחסים כיום והתבוננות בקשר שבין המטפל למטופל כמסגרת שבתוכה עולים התכנים הללו.

מקורו ההיסטורי של הטיפול הדינמי הוא בטיפול הפסיכואנליטי אותו המציא זיגמונד פרויד בראשית המאה הקודמת, אך גם גישה זו נחלקת לטווח רחב ומגוון של שיטות טיפול על סמך מחקר ותאוריה מאוחרים יותר.


טיפול אינטגרטיבי

מטפלים מסוימים עברו הכשרה בשתי גישות הטיפול ועובדים בגישה אינטגרטיבית המשלבת את שתיהן, או לחילופין מתחילים בעבודה קוגניטיבית התנהגותית להקלה על סימפטומים המטרידים את המטופל ועוברים לעבודה דינמית לאחר הקלה סימפטומטית ראשונית.


השוואה בין שתי הגישות

מטפלים הדוגלים באופן בלעדי בגישה הדינמית טוענים (אם כי אין כל ביסוס מחקרי לטענה זאת) שטיפול קוגניטיבי התנהגותי מטפל באופן שטחי בסימפטומים של מצוקה ששורשה עמוק יותר. לטענתם ההקלה הסימפטומטית היא זמנית ואם המטופל לא יתייחס לשורש המצוקה צפויים סימפטומים נוספים לעלות לאחר היעלמותם של הסימפטומים המקוריים.

מנגד, מטפלים הדוגלים באופן בלעדי בגישה קוגניטיבית התנהגותית טוענים כי הטיפול הדינמי הוא ארוך שלא לצורך, בלתי ממוקד ולא גורם להקלה סימפטומטית משמעותית. גם לטענה זו אין בסיס מאחר וקיים גוף מחקרי רחב אשר מוכיח את יעילותו של הטיפול הדינמי ומאחר וקיימים טיפולים דינמיים קצרי מועד וממוקדים.

מלבד במספר מקרים ספציפיים (כגון הפרעה פוסט טראומטית והפרעה אובססיבית קומפולסיבית בהם הוכח מחקרית כי עדיף לעבוד בגישה קוגניטיבית התנהגותית) לא נמצאה כל עדות לכך שיעילותה של אחת מגישות הטיפול עולה על יעילותה של השנייה. לכן מומלץ לכל אדם הבוחר לפנות לטיפול להכיר את מאפייניה של כל גישה ולבחור בגישה המתאימה לו על פי נטיית ליבו בהתחשב בגורמים הבאים:

  1. שתי הגישות נשענות על בסיסים תאורטיים שונים בתכלית ומכל אחת מהן נגזרת שפה טיפולית שונה. מומלץ לכל מטופל לחשוב לאיזו שפה הוא מתחבר טרם הפנייה לטיפול או לחילופין להתייעץ על כך עם מטפל המכיר את טווח הגישות הטיפוליות הרלוונטיות.

  2. טיפול קוגניטיבי התנהגותי נוטה על פי רוב להיות מובנה יותר ובעל תכנית ברורה. חלק מן המטופלים חשים שההבניה נותנת להם תחושה של תכלית ומטרה ברורה בעוד אחרים חשים שאג'נדה טיפולית ברורה וסדורה היא מגבילה ומצמצמת. אספקט אחר של הבדל זה הוא שטיפול דינמי הוא דירקטיבי פחות מטיפול קוגניטיבי התנהגותי והמטופל יכול לדבר במהלך הפגישה על כל מה שעולה על רוחו גם אם הוא סוטה מן התכנית הטיפולית.

  3. באופן כללי (אם כי לא תמיד) טיפול קוגניטיבי התנהגותי יעסוק בהווה בעוד בטיפול דינמי ההתבוננות בהווה תעשה דרך הבנות הקשורות בעברו של המטופל.

  4. בטיפול דינמי לעיתים עוסקים בקשר שבין המטפל למטופל וברגשות שעולים בהקשר זה. בטיפול קוגניטיבי התנהגותי, הקשר בין המטפל למטופל הוא על פי רוב לא נושא מרכזי ומשמש פלטפורמה לעבודה ממוקדת על מטרות עליהן הוסכם מראש בין המטפל והמטופל.

  5. טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוא בדרך כלל קצר יותר (אלא אם כן סוכם על טיפול מוגבל בזמן עם המטפל הדינמי).

מלבד הבסיס התאורטי השונה של שתי הגישות אשר מכתיב סוג עבודה שונה במסגרת הטיפול, קיימים עוד מספר מאפיינים המייחדים כל גישה טיפולית. התבוננות בהם והכרתם עשויה לסייע למטופל לבחור בגישה טיפולית התואמת את נטייתו האישית וצרכיו. בחירה מושכלת טרם תחילת הטיפול תעלה את הסיכויים להצלחתו ותגביר את שביעות רצונו של המטופל מן הטיפול.



0 תגובות

Comments


bottom of page