טיפול בפוביות - איך מזהים, מרגישים ומתמודדים עם בפוביה?
מה זה פוביה?
התרגום המילולי של "פוביה" לעברית הינו "בעתה". משמעות המילה הינו פחד עצום האוחז בך, משתק אותך, מפעיל את מנגנוני ההגנה, ומונע ממך לתפקד באופן סדיר. מבחינה נפשית, מנגנון זה נועד לשמור ולהגן על האדם מפני סכנות ממשיות המאיימות עליו. הפחד אמור לגרום להילחם או לברוח על חייכם. עם זאת, ישנן פעמים בהם הפחד גורם לאובדן שליטה ואינו הגיוני, אינו מותאם לסיטואציה, ובעיקר גורם לסבל נפשי רב.
במצבים כאילו של פחד, אשר אט אט הולכים ומשתלטים על אזורים מסוימים בחיים, ישנו צורך בעזרה מקצועית. טיפול בפוביות נועד בדיוק לשם כך, לעזור למטופל להבין מה עובר עליו, כיצד הפחד הזה פועל, מתי מופיעה הפוביה ואיך אפשר להתמודד עמה באופן הטוב ביותר.
איך נראית פוביה ומתי כדאי לפנות לטיפול?
לפחד זה טבעי. כולנו מפחדים מידי פעם בחיינו. אך לרוב הפחד אינו הדבר המרכזי בחיינו, ואינו מוביל אותנו לפעולות ומעשים אשר משנים לחלוטין את סדר חיינו, לפחות לא כאשר מדובר בהתנהגות שגרתית. זאת אומרת, הפחד קיים מפעם לפעם, אך רובנו מתמודדים עמו ביום-יום מבלי להפוך את היוצרות.
ישנם מקרים בהם הפחד תופס נוכחות כל כך מהותית בחייו של אדם, אשר הוא חייב לנקוט במעשים קריטיים כדי לאבטח שגרת חיים נטולת-פחדים. למשל, פחד מכלבים אשר מוביל להימנעות מוחלטת מכל אדם או מקום אשר עלולים להיות בו כלבים. מצב זה עלול גם להוביל לפגיעה במערכות יחסים, הימנעות מיציאה לאזורי מגורים או אפילו מקומות פתוחים. כך הפחד הופך את חייו של האדם למצב בלתי-נסבל, עד מצבים קיצוניים של הסתגרות והימנעות.
אפשר לזהות פוביות בדרכים שונות:
האם הפחד משתלט על חייכם ומפריע לכם ביום-יום?
האם אתם עסוקים במחשבות רבות על גורם הפוביה וכיצד להימנע ממנו?
האם אתם מרגישים כי הפחד הולך ומתחזק עם השנים/חודשים?
האם אתם נמנעים מגורם הפוביה רק במציאות או גם בטלוויזיה, בספרים, וכדומה?
האם כשאתם נתקלים בגורם הפוביה אינכם מסוגלים להמשיך בסדר היום הרגיל?
האם מפגש כזה גורם לכם לתגובות קיצוניות לרבות בכי, אובדן שליטה מתמשך, התפרקות נפשית, חרדה מתמשכת, וכדומה?
שאלות כגון אלו יכולות לעזור לכם לזהות האם אתם סובלים מפוביה או לא, ובעיקר – האם תחושות אלו מפריעות לכם להתנהל בחייכם.
טיפול בפוביות והתמודדות עם הפחד והחרדה
החדשות הטובות הן שאפשר להתמודד עם פוביות. טיפול בפוביות נועד כדי להצליח ולהתגבר על הפוביה, אך בעיקר כדי לאפשר לכם למצוא דרך לחיות באופן מיטבי, כך שהפוביה לא תשתלט על חייכם. הטיפולים הנפוצים ביותר בפוביות הינם CBT, טיפול פסיכולוגי וטיפול בהבעה ויצירה. כל אחת מן הגישות הללו נוקטת באמצעים אחרים להתמודד עם הפוביה, עם החרדה והפחד הנלווים לכך.
הגישה הקוגניטיבית-התנהגותית, הידועה גם בשם CBT (Cognitive-Behavioral Therapy), מחזיקה בעמדה כי לאורך החיים האדם רוכש לעצמו הרגלים ודפוסי מחשבה קבועים. במצבים שונים, אותם הדפוסים מופיעים וצצים בהתנהגות, במחשבה, באופן שבו האדם מגיב למצב. אותו הדבר מתרחש גם בפוביות – מופיע גורם הפוביה, הטריגר, והאדם "נסוג" אל דפוס תגובה מוכר. העבודה הטיפולית ב-CBT היא לייצר הרגלים או דפוסי מחשבה אחרים, או גם להשתחרר מהדפוס הקבוע והמוכר. באופן כזה למעשה לא נוצרת התגובה הפובית.
הגישה הפסיכולוגית מחלקת את הנושא של פוביות לתת-קטגוריות אבחוניות, כאשר יש הבדל בין סוגי הפרעות פוביה: פוביה ספציפית, פוביה חברתית, הפרעות פניקה, אגורפוביה ללא פניקה.
באופן כללי, פוביה נכללת תחת הפרעות חרדה, כאשר היא מתפתחת בילדות לרוב כתוצאה מטראומה. מצב אחר הינו פוביות "פשוטות", וזהו מצב של פחד מוגזם למעשה מדבר מה (למשל, חיה או עצם כלשהו). במצבים אלו, הטיפול הפסיכולוגי והגישה הדינמית ניגשים לשורש הבעיה, כאשר הבנה מעמיקה יותר של התהליכים הנפשיים-רגשיים יכולה להוביל להקלה ופתירת הפוביה.
הגישה הטיפולית בהבעה ויצירה הינה פחות ישירה, והיא מציעה למעשה מרחב דינמי של יצירה ועבודה בתוך היצירה. באמצעות ביטויי אומנות שונים – בין אם כתיבה, ציור או פיסול – ניתן לגשת אל הפוביה ושורשיה הנפשיים, ולהוביל להקלה, רגיעה וגם התמודדות מיטיבה.
מרכז "בקשר לטיפול" מתמחה בהתאמה בין המטופל והמטפל. על ידי תהליך אבחוני קצר, בו הצוות המקצועי שלנו יוכל לעזור לכם לזהות את המטפל והטיפול המתאימים ביותר עבורכם, נוכל למצוא את ההתאמה הטובה ביותר בין מטפל ומטופל. מאגר המומחים שלנו כולל בעלי מקצועי איכותיים ממגוון רחב של טיפולים, ויחד נוכל לעזור לכם להתגבר על הקושי בחייכם. צרו עמנו קשר עוד היום במספר 077-5215080.
מקורות מידע:
Comentarios