מומחי בקשר לטיפול
כמה זמן לוקח לעשות שינוי רגשי?
עודכן: 15 במאי
מאת: אנאבל איזנהוק - פסיכולוגית שיקומית, מומחית להסרת מחסומים בדרך לאהבה והגשמה.
לאחרונה שאלה מישהי בקבוצת פייסבוק, כמה זמן לוקח לעשות שינוי מנטאלי.
התשובות היו מגוונות והתלבטתי עם עצמי אם כדאי לענות על כך. חששתי שהתשובה שלי תישמע לא אמינה. כי התשובה שלי הייתה שכבר תוך פגישה אחת אפשר ליצור שינוי מנטאלי.
התשובה הזו היא חדשה. בעבר לא הייתי חולמת לענות כך ואולי הייתי מסתכלת בחצי קנאה וחצי חוסר אמון באנשים שטענו כי עשו שינוי כהרף עין. אחרי שנים שחיפשתי כל מיני דרכים ליצור שינוי אמיתי ויציב ולא מצאתי פתרונות קסם, חשבתי שזה לא אפשרי.
אל תטעו, מה שאני מציעה הוא ממש לא פתרון קסם. יש עבודה שנעשית במהלך כל פגישה ופגישה, וככל שחלקים גדולים יותר ממטעני העבר נעלמים, כך השינוי המנטאלי וההתנהגותי הולך וצובר תאוצה. ואז אין צורך להתאמץ, להשקיע אנרגיה, To fake it till you make it, או לעבוד בלהשתנות. השינוי מתרחש מעצמו בקלות.
על מה אני מדברת? על נטרול אמונות שליליות.
אחת הבעיות הגדולות שלנו היא פחד. פעמים רבות הפחד עוצר אותנו מלפעול בתחומים שונים. אנחנו חוששים שניכשל, אנחנו חוששים מדחייה וביקורת, אנחנו חוששים להיפגע…
הפחדים האלה נובעים מאמונות שיש לנו על עצמנו ועל החיים. את רוב רובן של האמונות האלה יצרנו כשהיינו ילדים, מתוך האינטראקציה עם הורינו. אם כעסו עלינו כששפכנו כוסות ולא הצלחנו בכל מיני פעולות אחרות, ייתכן שניצור את האמונה ש"אני לא מספיק טוב", או "טעויות וכישלונות הם דבר רע". אולי הורינו לא הרבו לחבק אותנו או לבטא את אהבתם כלפינו. במקרה כזה, ייתכן שיצרנו את האמונה "אי אפשר לאהוב אותי" או "אני לא בסדר".
יש הרבה מאוד אמונות שיצרנו בעקבות האינטראקציות האלה או אינטראקציות דומות ואמונות אלה, ברגע שנוצרו, מהוות מעין "משקפיים" שדרכם אנו מסתכלים על העולם. רוב הזמן אנחנו לא מודעים אליהם (אנחנו לא חושבים במושגים של "יש לי אמונה שגורמת לי להרגיש ולהתנהג בדרך מסוימת"), ועם זאת, ה"משקפיים" האלה – האמונות שלנו – משפיעים בצורה עמוקה ומהותית על הרווחה הנפשית שלנו, על הרגשתנו ועל התנהגותנו.
כי אם אני מאמינה שאני לא מספיק טובה, יש סיכויים טובים שאמנע ממצבים בהם המציאות תוכיח לי שצדקתי. אולי לא אגיש מועמדות לתפקיד בכיר, אולי אהיה ביישנית וסגורה בחברה. אם אני מאמין שאי אפשר לאהוב אותי, אז אולי למרות שאני מאוד רוצה זוגיות, אמנע מאינטראקציות עם המין השני, מחשש שמישהי תדחה אותי ותחזק את האמונה השלילית שלי על עצמי.
חשוב פה לציין שיש להבדיל בין הרמה השכלית לבין הרמה החווייתית/רגשית. ברמה השכלית יכול להיות שאתם יודעים בוודאות, בלי צל של ספק, שאתם מספיק טובים, או שאפשר לאהוב אתכם או שטעויות הן דרך חשובה ללמידה. אולי יש לכם רשימה ארוכה של הישגים ואתם מצליחים בעבודה, אולי אתם נשואים באושר, הורים נפלאים וחברים טובים. אולי אתם מפיקים לקחים מטעויות העבר ואפילו צמחתם והתחזקתם כתוצאה מהן.
אבל!
יכול להיות שכל זה נכון רק ברמה השכלית.
העובדה היא שמה שבאמת משנה זו הרמה החווייתית והרגשית. כדי לעשות שינוי אמיתי, אנחנו חייבים ליצור שינוי ברמה הזו החווייתית והרגשית. רמה זו קשורה לתת-המודע שלנו, וכידוע, תת-המודע שלנו שולט ב- 95% מהמוח שלנו… לכן, ייתכן מצב בו אנחנו יודעים אינטלקטואלית שהאמונה השלילית שלנו על עצמנו אינה נכונה, אולם ברמה הרגשית, כשאנחנו חושבים או אומרים את זה לעצמנו, אנחנו מרגישים את זה בגוף. המילים של האמונה יוצרות כבדות בגוף, מועקה, חרדה, כיווץ, תחושת מחנק… כל אחד ותחושותיו הוא. ולכן זוהי האינדיקציה האמיתית לכך שיש לנו אמונה זו.
ואם יש לכם אמונה שלילית על עצמכם – אל חשש.
יש דרך יעילה ביותר, שעובדת בצורה נפלאה, לנטרל את האמונות השליליות שלנו ממטענן, כך שהן תהפוכנה פשוט למילים חסרות משמעות.
זה עובד! אני אומרת זאת על סמך הניסיון האישי שלי, כחוקרת תודעה והתפתחות במשך למעלה מ- 20 שנה, הן על סמך ניסיוני בעבודה עם לקוחות רבים, והן על סמך ניסיונם העשיר של מטפלים בשיטה ברחבי העולם.
כשהמחסומים נעלמים, השינוי פשוט קורה מעצמו. והפלא הזה מתחיל כבר בפגישה הראשונה.
ראו גם:
Comments