top of page
  • תמונת הסופר/תמומחי בקשר לטיפול

מה זה טיפול פסיכולוגי בגישה פמיניסטית ואיך טיפול רגשי מיוחד לנשים יראה את הייחוד שבך?

עודכן: 13 במאי

מאת: מיה גינסברג, עו"ס קלינית, פסיכותרפיסטית ומטפלת רגשית באזור המרכז*


איך טיפול פסיכולוגי בגישה פמיניסטית יעזור לך לבטא את הייחוד שלך? למה התפתחות רגשית של גבר שונה משל אישה? איך מסבירים את השוני הפסיכולוגי בין גברים לנשים? גלו למה גם גברים תלויים ולמה גם נשים יש כוחות ועצמאות? איך טיפול רגשי בגישה פמיניסטית יכול לעזור גם לך כאישה?


מהי הגישה הפמיניסטית, ולמה צריך טיפול פסיכולוגי מיוחד לנשים?

בשנים האחרונות מתפתחת ההבנה כי יש להתאים את הטיפול הרפואי והפסיכולוגי להבדלים בין נשים לגברים.

למרות שכל מערכות הגוף והנפש שלנו מושפעות מהמין שלנו, עדיין רוב המחקר הרפואי והפסיכולוגי נערך על גברים. הגוף הנשי שמתמודד עם וסת, הורמונים, לידות ועוד, נתפס כ"מכשול" בהשוואה לגברים. מצב זה מייצר אפליה מובנית כלפי נשים, שכביכול לא עומדות בסטנדרט של ההתפתחות הנפשית התקינה שמוגדרת לפי הגברים. כך שכל עוד הטיפול נעשה על פי סטנדרט גברי, הנשים לא מקבלות טיפול מתאים וייחודי להן.


מה ההסברים הפסיכולוגיים לצורך בטיפול רגשי שונה לנשים ולגברים?

#1 ההסבר של פרויד לצור בפסיכותרפיה שונה לנשים ולגברים

התיאוריה של פרויד משרטטת את התפתחות הזהות הנשית כשונה מזו של הגבר:

עד השלב האדיפלי הנפש מתפתחת באופן דומה אצל נשים וגברים, ואילו בשלב האדיפלי מתחיל להתפתח ההבדל.

לבנים מפתחת חרדת הסירוס - פחד קיומי שאבא יסרס אותו אם יגלה שהוא מאוהב באמא. בהמשך, פרויד יטען שאותה חרדת סירוס, היא זו שמפתחת את המוסר החברתי שלנו כבני אדם. הבנות לא מתמודדות עם חרדת סירוס, ולכן היכולות המוסריות לא יתפתחו באותו האופן.

לפי פרויד, הגבר הוא הסובייקט, האדם הראשי בתרבות, בעל הגוף והאיברים הנכונים ואילו הנשים הן זן פגום ומסורס של גברים.


#2 ההסבר לפי התיאוריות הפסיכולוגיות המסורתיות

התיאוריות הפסיכולוגיות המסורתיות מבוססות על מודלים גבריים, לפיהם שלבי ההתפתחות הנפשית התקינה הם על ידי תהליך מתמיד של ספרציה אינדיבידואציה. בתהליך זה מתפתח אמון בסיסי שלאחריו יגיע תהליך של היפרדות מההדמות המטפלת, (לרוב האם) והתפתחות אישית אינדבדואלית.

במהלך השנים מודלים אלו הפכו להיות ה"מרשם" לאיך הנפש אמורה להיראות, והשפיעו על פעולות של בריאות הנפש. לפי התאורטיקניות הפמיניסטיות, גישות אלו עושות עוול לנשים ויש לטפל בהן אחרת.


מי ה"אמהות" שילדו את הגישה הפמיניסטית בטיפול פסיכולוגי לנשים?


#1 דה בבואר – האמא של הפמיניזם של תקופתנו

דה בבואר, הייתה פילוסופית, סופרת ופמיניסטית צרפתייה - האמא הבולטת בהגות של הפמיניזם של תקופתנו. היא טענה כי האישה היא תמיד אובייקט שנמדד לפי הסובייקטיביות של הגבר. הפמיניזם מנסה להעלות את עמדתה של האישה לשל סובייקט. כאשר אדם תופס אדם אחר כאובייקט, שונה ומופחת ממנו, הוא מסוגל להתעלל בו וכך מתפתחות תופעות של של אלימות נגד נשים, גילוי עריות, התעללות בילדים וכמובן השואה. תהליך זה נקרא דה-הומנזיציה- הפחתת האנושיות.


#2 ג׳סיקה בנג׳מין – פיתחה את הגישות האינטרסובייקטיביות בטיפול פסיכולוגי פסיכואנליטי

ג׳סיקה בנג׳מין, פסיכואנליטיקאית התייחסותית ופמיניסטית, ביססה את התיאוריה שלה על דה בבואר ועל התובנה שהאישה מתפקדת כניגוד, האחר של הגבר. היא מצביעה על כך שבפסיכואנליזה הקלאסית העבודה של האם ביצור חיים ובשמירה עליהם נלקחת כמובנת מאליה, האם נעדרת ייצוג משל עצמה ומכוננת כאובייקט ואילו הייצוג של האב מודגש. היא טוענת כי מאחר ובתרבות שלנו האם מכוננת כאובייקט ולא כסובייקט, אז גם בכל שאר מערכות היחסים שלנו, האחר נתפס כאובייקט ולא כשווה ערך .


איך להפחית את הקיטוב המגדרי ולהחזיר תכונות שפוצלו בין גברים לנשים?

כמו כן בנג׳מין מתייחסת לקיטוב המגדרי ומנסה להפחית אותו. הגבריות מחזיקה רק חלק מהתכונות האנושיות כמו עוצמה ושליטה ומכחישה חלק אחר כמו תלות וקרבה- את חלק זה מחזיקה הנשיות.

מבנה זה נקרא מבנה קומפלמנטרי - חותכים את היצור האנושי מהמכלול, ואת החלק שחותכים ממנו מחזיק הצד השני, שאליו נהיה כמהים. בטיפול צריך להחזיר לגבר ולאישה את כלל התכונות האנושיות, שפיצלו והשליכו אחד על השני.


#3 ננסי צ'ודרו – הגברים שונים ונפרדים מהאמא, הנשים מתפתחות מתוך תלות באמא

גם תאורטיקנית בשם ננסי צ׳ודרו פיתחה תיאוריות חלופיות לאלו של פרויד על ההתפתחות הנפשית הנשית והגברית. לפיה, הגרעין של העצמי נוצר על ידי תהליכים של הזדהות והפנמה שמתקיימים דרך היחסים של התינוק עם הדמויות המוקדמות בחייו. ומאחר ולרוב הדמות המטפלת העיקרית בתינוקות היא נשית, ההתפתחות הזהות המגדרית של בנים ובנות יתפתחו ביחס לאמא (או אישה אחרת שמחליפה אותה).

הבת הקטנה מפתחת את הזהות המגדרית שלה מתוך דומות לאמא. ואילו הבן הקטן, כדי לפתח את זהותו המגדרית הגברית צריך יהיה להיות שונה ונפרד מאמא. כלומר, העצמי הנשי בנוי על קשר מתמשך עם אמא והקושי הנפשי שיכול להתלוות אליו הוא תלות יתר באמא. ולעומת זאת, הזהות הגברית תיבנה על ידי הכחדת התלות הראשונית באמא.


איך בטיפול פסיכולוגי לפי גישות פמיניסטיות מסבירים את התפתחות העצמי?

לסיכום, התיאוריות הפמיניסטיות מדגישות חשיבות של בניית עצמי בתוך יחסים ומכירות בחשיבות של קרבה, קשר ותלות הדדית. ערכים אלו הוזנחו בתיאוריות המסורתיות שהדגישו את החשיבות של אוטונומיה וספרציה בהתפתחות הפסיכולוגית והחברתית.

לכן שלבי ההתפתחות נמדדים בספרות הפסיכולוגית לפי ציוני דרך המעידים על עלייה ברמת ההיפרדות, תוך התעלמות מכך שהעצמי של נשים אינו בנוי על תהליך כזה, אלא על תהליך שונה, של קירבה, תלות, דומות ופיתוח יכולות קשר עם האחר.


מה מיוחד בטיפול רגשי בגישה פמינסטית שעוזר לנשים?

בטיפול ברוח פמינסיטית נשאף לשים דגש על העצמה הדדית, שקיפות וכנות, מתוך כוונה להימנע משחזור של יחסי כוחות אי שוויונים ומדכאים. בטיפול בנשים נדרש מהמטפלת להיות מעורבת באופן אותנטי ועוצמתי בטיפול, להיות בקשב לדברי המטופלת, לתת להם תוקף ולהקשיב בצורה אקטיבית. בחדר הטיפולים ישבו שני סובייקטים - המטופלת והמטפלת. תהיה הכרה בסובייקטיביות של המטפלת ויחד עם זאת המטופלת תקבל הכרה כסובייקט עם ידע וכוח .


> > דברי איתי או התקשרי 077-5215080 ונעזור לך למצוא את המאץ' למטפלת או למטפל בטיפול פסיכולוגי ובטיפול רגשי שמומלצים באזור שלך.


 

* טיפול פסיכולוגי וטיפול ריגשי באזור המרכז: תל אביב, גבעתיים, רמת גן, פתח תקוה, גבעת שמואל, אזור, בת ים, חולון, ראשון לציון ראשל"צ, נס ציונה, רחובות, קריית אונו.


0 תגובות

留言


bottom of page