top of page
  • תמונת הסופר/תמומחי בקשר לטיפול

ויסות רגשות - מתי לומדים, ממי לומדים ואיך לומדים להתגבר על קשיים בויסות הרגשי?

עודכן: 6 באוג׳ 2022

מאת: שירה טרנר סלוצקי, פסיכולוגית, מתמחה בתחום החינוכי.

ויסות רגשי קשור ביכולת לשלוט על הרגשות המתעוררים בנו ולבחור האם וכיצד לפעול לפיהם, בצורה שתיקח בחשבון מטרות קצרות וארוכות טווח. ויסות רגשי מתפתח מינקות, וקשור במזג של הפעוט, בתגובות הסביבה המוקדמת (הורים ומטפלים בגיל הרך) אל רגשותיו והתנהגויותיו.


בקשר לטיפול, המלצה להדרכה הורית ולטיפול בגיל הרך באזור לויסות רגשות
ויסות רגשות מתחיל בילדות כשההורים מגיבים בצורה מותאמת לרגשות

אנו לומדים כיצד לווסת את רגשותינו בצורה ישירה ועקיפה מהדמויות המשמעותיות המוקדמות בחיינו- ככל שבגיל צעיר הורה יגיב בצורה מותאמת (לא מעוררת ולא מנותקת מדי) לרגשות של ילדו, יעניק לו את התחושה שלרגשותיו יש משמעות וילמד אותו להבחין בין רגשות ולהכיר בערכם, יהיה לילד קל יותר לווסת את עצמו באופן עצמאי בהמשך הדרך. קיימות מספר צורות לוויסות רגשי-ניתן לווסת את הרגש עצמו-בעוצמה ובמשך, וניתן לווסת את ההתנהגות שמביעה אותו (לדוגמה, לווסת באמצעות הרגעה עצמית את עוצמת הכעס, או להביע תוקפנות בצורה אדפטיבית-אגרוף, ציור או אוורור באמצעות שיחה). בני אדם נבדלים זה מזה הן ביכולות הוויסות הרגשי שלהם והן באופן בו הם מווסתים את רגשותיהם (כך לדוגמה, ישנם אנשים הפונים לערוצים יותר גופניים-תחושתיים: עשיית ספורט, מדיטציה או דמיון מודרך), אחרים פונים לערוצים מילוליים, רגשיים או מחשבתיים- לחשוב על הרגשות, להביע את הרגשות באמצעות השפה או באמצעי מטאפורי או חוויתי) ורובינו משתמשים ביותר מדרך אחת. ויסות רגשי נמצא כקשור לפרמטרים רבים של בריאות נפשית, אושר בילדות ובבגרות-חוסן, הסתגלות והתקשרות בטוחה. קשיים בוויסות הרגשי משפיעים על כל ההיבטים של חיי היומיום (למידה, עבודה, מערכות יחסים משמעותיות, תפקוד משפחתי ובית ספרי), ועשויים להתבטא במגוון קשיים,(בקשב, בלמידה, דיכאון וחרדה). במקרים קיצוניים, עשויים קשיים בוויסות הרגשי לגרום להפרעות נפשיות חמורות.

על אף שכולנו נבדלים זה מזה בטמפרמנט ובמידת הוויסות והעוררות הבסיסית, המעבר להורות מאתגר ומעורר בכל הורה, במפגש עם הילד הספציפי שלו, 'רוחות רפאים מהעבר'. המעבר דרך שלבי ההתפתחות הנורמטיביים של הפעוט-עשוי לגעת בתמות לא פתורות מהעבר שקשורות בשליטה, נפרדות וערך ועשויות להעיר 'מצבי עצמי' רדומים מילדותו של ההורה.


בטיפול פסיכולוגי ננסה להתבונן על רמת ואופן התגובתיות שלנו, על הגירויים המפעילים אותנו ועל אלו שמסייעים לנו להירגע, על נקודות התורפה שמתעוררות אצלינו מול ילדינו או ילד ספציפי שמאתגר אותנו במיוחד, ולשער על האופן בו הדברים קשורים אלינו, לעברינו ואל הילדים שהיינו . נתרגל טכניקות הרפיה והירגעות ונרכוש אסטרטגיות להתמודדות אישית, זוגית ומשפחתית.

לסיום, נלמד מה אנו יכולים לעשות כהורים על מנת לסייע לילדינו להיות יותר מווסתים.

bottom of page