נפלאות הזקנה – להכיר ולהשפיע על המוח המזדקן
עודכן: 15 במאי
מאת: ד"ר דניאלה איזנברג, פסיכולוגית קלינית, מרצה בכירה בתואר שני לפסיכולוגיה קלינית-גרונטולוגית במרכז האקדמי רופין.
אם אתם קוראים את השורות האלו, כנראה שהמוח שלכם מזדקן.
בגיל 26 מתחילה "הזדקנות מוחית", בכך שתאי עצב באזורים מסוימים במוחנו מפסיקים להתחדש.
בסביבות גיל 45 ישנה הזדקנות נוספת המדווחת בספרות המדעית, ולאחר גיל 65 אנו מתייחסים למושג זקנה בחקר המוח. זה טבעי, זה נורמלי, כדאי להכיר את השינויים ולהשפיע במקומות שניתן.
הדרך הבטוחה להזדקנות בריאה היא באמצעות שימור הקישוריות המוחית.
מהי קישוריות מוחית?
אלו ריבוי הקשרים ודרכי התקשורת בין אזורים שונים במוח, כאשר תאי עצב (נוירונים) שולחים מסרים זה לזה ומאפשרים לנו פעולות מורכבות כמו קואורדינציה מוטורית, חשיבה ותכנון. ככל שנגביר ונעבה את הקישוריות המוחית שלנו (בכל גיל), כך נבטיח לעצמנו יתרות ועודפים להזדקנות, שיסייעו לשימור קוגניטיבי ולתפקוד בריא.
לפעמים החיים נותנים לנו מתנות – בהקשר שלנו הכוונה לגורמי חוסן בהזדקנות, אך כאלו שאין לנו ממש שליטה עליהם: יש אנשים שזכו בגנטיקה שתקנה להם הזדקנות בריאה, ויש אנשים שלמדו שתי שפות-אם (בנסיבות חיים שונות ומגוונות), ובמהלך חייהם השתמשו יום יום בשתי השפות, כך שבכל פעם התאימו את עצמם לסיטואציה ולשפה המתאימה (למשל ילד שנפרד מאמו בכניסה לגן בספרדית, ומיד פונה לגננת בעברית ושואל במה משחקים). התופעה הזו נקראת 'דו לשוניות', והיא נמצאה כמעכבת הידרדרות קוגניטיבית ואף התפרצות דמנציה במספר שנים (Bialystok, 2007).
פעילות גופנית משפיעה על תפקוד המוח
אבל בין אם זכינו במתנות ובין אם לא, יש לא מעט משימות בהן נוכל להשפיע על המוח המזדקן שלנו: פעילות – גופנית, מוחית וחברתית.
פעילות גופנית אירובית הוכחה כמשפיעה לחיוב על קישוריות מוחית, ובפרט ברשתות הקשורות לפעולות מורכבות, עיכוב תגובה ובחירת תגובה נכונה; פעילות מוחית מתייחסת לכך שחשוב תמיד לאתגר את החשיבה שלנו וללמוד דברים חדשים, בין אם בהשכלה פורמלית ובין אם במסגרות העשרה וחוגים.
השכלה היא המנבא החזק ביותר בעשורים האחרונים להזדקנות בריאה, כך שככל שאדם משכיל יותר, ההזדקנות מתחילה אצלו מאוחר יותר והוא סובל פחות ממחלות; פעילות חברתית מיועדת למנוע את המחלה הגדולה ביותר של הזקנה – בדידות.
זקנים הסובלים מבדידות צפויים לזקנה חולה ופטירה מוקדמת יותר. ישנה חשיבות מכרעת ביצירת קשרים חברתיים, פיזיים או וירטואליים, ביציאה מהבית למפגש עם חברים או בעלי עניין משותף, ובעיקר- להימנע מהסתגרות בבית.
משימה נוספת בה נוכל לשפר את הקישוריות המוחית שלנו ולקדם הזדקנות בריאה הינה יצירת משמעות.
אנו יצורים אנושיים, שזקוקים להרגיש חלק ממשהו, להיות שייכים לדבר גדול מאיתנו, דוגמת משפחה, קהילה, דת, מקצוע או מטרה. החוויה של אדם שיש לו מורשת להשאיר אחריו תורמת רבות לרווחה הנפשית שלו בזקנה, ואף לבריאותו הפיזית. מחקר עדכני אף הראה כי קשר עם נכדים תורם לבריאות, כך שזקנים שנפגשים עם נכדיהם לפחות אחת לשבוע מדווחים על תחושת סיפוק גדולה יותר מהחיים ועל בריאות נתפסת טובה יותר.
המשימה האחרונה מכוונת ליכולת ליהנות מהיותי זקן, דרך קבלה – acceptance. בהקשר של השלב ההתפתחותי האחרון לפי אריקסון (למול ייאוש), זהו הישג חשוב בגיל הזקנה, שמאפשר הקלה בהתמודדות עם חרדת המוות ומשפר את איכות החיים.
קבלה קשורה גם לאופן בו האדם תופס את הזקנה. חלקנו חוששים מהזקנה, ואף נרתעים מלחשוב עליה. גילנות (Ageism) הינה מושג המתאר גזענות כלפי גיל – החזקה בסטריאוטיפים שליליים כלפי אדם בשל גילו המתקדם.
חשוב לדעת! גילנות עלולה לסכן את האדם עצמו, וכדאי לטפל בה, בכל גיל. למה? כי גילנות הוא סוג הגזענות היחיד (ואין דומה לו) שבו האדם, עם השנים, הופך להיות שייך לקבוצה כלפיה הוא גזען. כך, הסטריאוטיפ השלילי הופך לסטריאוטיפ עצמי (Levy, 2015) והאדם למעשה תוקף את עצמו באופן לא מודע.
מבחינה מחקרית הדבר מקושר לחרדת מוות גבוהה יותר, אומללות, תחלואה רבה וגיל פטירה מוקדם יותר. לכן, יש ערך לחשיפה לזקנה באופן מורכב ויכולת לראות היבטים חיוביים בזקנה, בכל גיל. הצעיר ירוויח לעצמו זקנה בריאה יותר, והזקן ישפר את רווחתו הנפשית וכן בריאותו הכללית.
אז… כדאי לצאת לדרך – לבחור משימה לביצוע, לבחור תחום שמעניין אתכם ואנשים שנעים לכם לשהות במחיצתם, ולהתחיל להשפיע לטובה על המוח המזדקן שלכם.
בהצלחה!
אולי תרצו לקרוא על:
Comments