top of page
  • תמונת הסופר/תמומחי בקשר לטיפול

טיפול בקשיי שינה אצל קשישים

עודכן: 15 במאי

האדם אמור להעביר לפחות שליש מחייו בשינה, שחייבת להיות גם איכותית על מנת לאפשר תהליכים מגוונים בגוף ולמנוע בעיות. הבעיה היא שאצל רבים באוכלוסייה השינה רחוקה מלהיות מושלמת, הן מבחינת האיכות והן מבחינת הכמות. קשישים הם "מועדים לפורענות" מהבחינה הזו, על רקע גורמים שונים שמגדילים את הסיכויים לכך שהם יסבלו מבעיות באחד מהמישורים האלה. אז האם יש לקחת את קשיי השינה כמובנים מאליהם? ומה ניתן לעשות על מנת להחזיר את השינה למוטב? על כך ועוד במאמר הנוכחי.


גלו איך אפשר לשפר את השינה של זקנים
השינה של אנשים בזקנה "מועדת לפורענות", יש דרכים לשפר את השינה

מכלול רחב של גורמים לקשיי שינה

הנתונים הלא מעודדים מראים כשמחצית מהמבוגרים בגילאי 65 ומעלה סובלים מבעיות שינה בדרגה כזו או אחרת. אלו הם נתונים מובהקים, שמחייבים אותנו לראות מה עומד מאחוריהם. המציאות היא שאין גורם אחד שמסביר מדוע בעיות שינה נפוצות בגיל הזהב, כאשר לרוב מדובר במספר גורמים שהתחברו יחדיו ויצרו בעיה גדולה שבעתיים.

הסיבה הראשונה היא שקשישים רבים סובלים מבעיות גופניות עקב גילם, היחלשות מערכות הגוף ואיבריו, מחלות התוקפות אותם וכן הלאה. אחת מתופעות הלוואי של מצבים מהסוג הזה היא קשיים להתנהל בצורה ראויה במהלך היום וכמובן שגם בלילה. אדם מבוגר הסובל מכאבים או מבעיות עיכול יתקשה פעמים רבות להירדם, כאשר גם אלו שמצליחים בכך עלולים לגלות כי השינה שלהם אינה רציפה. דוגמא נוספת היא בעיות נשימה, הנפוצות אף הן בגיל הזהב ומקשות על השינה.

אצל רבים מבני גיל הזהב מתפתחות או מוחמרות עם הגיל בעיות נפשיות וקוגנטיביות, אשר גם הן תורמות למורכבות התמונה. ידוע שיש קשר הדוק בין בדידות לבין טיב השינה, כך שקשישים אשר ילדיהם עזבו את הבית, נפרדו מבן או בת הזוג או חוו פטירה של אדם קרוב עלולים לחוות בעיות שינה חמורות. דוגמא נוספת היא התחושות השליליות אשר מלוות פעמים רבות את הזיקנה, דוגמת ביטחון עצמי ירוד או דיכאון הנובעים מקשיי התפקוד של הקשיש, היעדר העצמאות שלו והעובדה שהוא תופס את עצמו כנטל עבור הסביבה. 


איך ניתן לטפל בבעיה?

חשוב שהקשיש יעשה את כל המאמצים על מנת למצוא את המקור לבעיות השינה מצד אחד ולנסות לפתור אותן מהצד האחר. טיפולים תרופתיים נפוצים, כאשר בעיקר מדובר כאן בכדורי שינה ובתרופות הרגעה למיניהן. הבעיה היא שתרופות מהסוג הזה אינן יורדות לשורש הבעיה המסבירה את הקשיים בשינה ואף כרוכות בתופעות לוואי ובסיבוכים – במיוחד אם לוקחים בחשבון שקשישים רבים נוטלים במקביל תרופות אחרות, כך שסכנת ההתנגשות בין תרופות קיימת. אם מקור הבעיה הוא בתפקוד לקוי של מערכות הגוף, דוגמת מערכת הנשימה או המערכת ההורמונלית, יש לטפל קודם כל בבעיה הראשית ולקוות כי הטיפול יפחית או יעלים את קשיי השינה. 

הטיפול הנכון בהפרעות שינה מבוסס על ירידה לשורש הבעיה. ההיבט הראשון הוא שיש כיום מדדים ברורים של איכות השינה, כך שביקור במעבדת שינה יכול לספק תשובות להרבה מאוד שאלות. הנקודה השנייה והחשובה לא פחות היא שאפשר לנסות ולאתר את המקור הפסיכולוגי או הנפשי לקשיי השינה, כפי שקורה לא פעם. גם כאשר השינה נובעת מהמצב הנפשי רק באופן עקיף ולא בצורה ישירה, טיפולים מהסוג הזה עשויים לחולל שינוי משמעותי בחייו של האדם המבוגר.



 

מקורות מידע:

0 תגובות

Comentários


bottom of page