top of page
תמונת הסופר/תמומחי בקשר לטיפול

למה ממליצים על טיפול CBT, למי ומתי טיפול קוגניטיבי התנהגותי באמת מתאים?

מאת: שניידרמן ג'יימסון, עו"ס קלינית, פסיכותרפיסטית ומטפלת רגשית


טיפול CBT מאוד נפוץ ומומלץ גם ע"י אנשי טיפול. מה היתרונות של טיפול קוגניטיבי התנהגותי? למה טיפול CBT לא תמיד מתאים? אילו תנאים כדאי שיתקיימו כדי שהטיפול יצליח?


בשנים האחרונות טיפול קוגניטיבי התנהגותי (טיפול CBT סי.בי.טי) הפך לאחד הטיפולים הפופולרים בתחום הטיפול הנפשי. פעמים רבות אנשי טיפול בתחומים שונים כמו פסיכיאטרים, רופאי משפחה ויועצות חינוכיות מפנים לטיפול זה עבור קשיים מסוגים שונים כמו: חרדה, דכאון, פוביות, קשיים בקשרים בין אישיים ועוד.


טיפול רגשי וטיפול CBT ע"י מטפלת רגשית או מטפל רגשי מומלצים באזור של במרכז בקשר לטיפול
טיפול CBT - טיפול מומלץ לדיכאון, לחרדה לפוביות ובכלל

למה טיפול CBT כל כך מומלץ ונפוץ?

חלק מהסיבות לכך הו שטיפול זה מבוסס מחקרית (בניגוד לטיפולים אחרים בתחום), קצר מועד ונותן מענה נקודתי לבעיות שונות ומגוונות ופחות עוסק בעברו של המטופל. ישנה תקווה שטיפול זה יפתור את הקשיים עימם הגיע המטופל תוך 10-20 מפגשים.


אז מה זה טיפול CBT? איך המחשבות והרגשות יוצרות תגובות?

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (Cognitive Behavioral Therapy - CBT) מתבסס על הקשר בין מחשבות, רגשות, תחושות פיזיולוגיות והתנהגויות הקשורות כולן באופן הדוק ומשפיעות אחת על השניה. הנחת המוצא המרכזית של השיטה היא שכל אירוע שקורה סביבנו ולנו מעלה תחושה פיזית- רגש- מחשבה ותגובה (לא בהכרח בסדר הזה).

עקרונות הטיפול מבוססים על התפיסה שדפוסי חשיבה שליליים ודפוסי התנהגות בלתי מסתגלים עומדים בבסיסם של קשיים נפשיים רבים ושונים וגורמים סבל למטופל ולסביבתו.

נקודת מוצא נוספת לטיפול CBT היא כי במקרים רבים מקור המצוקה לא נובע מהאירועים שאנחנו חווים, אלא מהמשמעות והפרשנות השלילית שאנו נותנים לאותם אירועים.

בהתאם, אחת מדרכי העבודה המרכזיות היא זיהוי אותן פרשנויות מוטות במשותף עם המטופל וניסיון לייצר פרשנויות נוספות, מסתגלות יותר שיביאו לרווחה נפשית טובה יותר עבור המטופל. אותן פרשנויות שהמטופל נותן לאירועים השונים הם תוצאה של נסיבות חיים, קווי אישיות וניסיון חיים קודם.


איך טיפול סי.בי.טי עוזר לחרדה חברתית לדוגמה?

לדוגמה מטופל עם חרדה חברתית יפרש כל אינטראקציה חברתית כשיפוטית וביקורתית כלפיו. הדבר יעורר תגובה פיזית (סומק, עליה בדופק, רעד, זיעה), רגש של חוסר אונים ומחשבה שהוא לא בסדר, מוזר, לא נראה טוב וכדומה. הדבר יוביל להתנהגות של המנעות לאור פרשנות זו. המטרה במקרה זה היא לאט לאט ליצר חשיפה הדרגתית (נקרא סולם חשיפה לגורם החרדה) על מנת לייצר מצב בו האדם מתרגל לאט לאט ומסוגל להתמודד טוב יתר עם הגורם המעורר. במקביל נציע פרשנויות נוספות לאירועים החברתיים שמעוררים חרדה.


אז למי טיפול קוגניטיבי התנהגותי מתאים? למה טיפול דורש מחויבות?

על פניו נשמע שאכן טיפול קוגניטבי התנהגותי יכול להיות טיפול מתאים, מהיר ויעיל למקרים רבים ופעמים רבות זה אכן המצב, אך אילו תנאים צריכים להתקיים על מנת שטיפול יהיה יעיל?

  1. מוכנות לטיפול: המטופל צריך להיות מסוגל לזהות את הדפוסים שמעכבים אותו. עבור מטופלים בלי ניסיון טיפולי קודם או עם פחות חיבור לעולמם הרגשי שלה זה עלול לקחת זמן.

  2. לקיחת אחריות על אותם דפוסים והבנה של האופן בו האדם מייצר את הדפוסים המעכבים בחייו בעצמו ושהם אלו שמייצרים את המציאות הכואבת.

  3. ובשלב הבא - לעבוד על שינוי אותם דפוסים לא אדפטיבים על מנת להביא לשינוי המיוחל שלהם.

העבודה הנעשית על מנת לעמוד בשלושת התנאים הללו מתרחשת במסגרת טיפול ה-CBT אך יש לקחת בחשבון שהיא לוקחים זמן. עם זאת חשוב לזכור שהם מהווים תנאי בסיס הכרחיים על מנת לאפשר עבודה התנהגותית שהיא חלק משמעותי בטיפול הקוגניטיבי התנהגותי. פעמים רבות דווקא עבודה מקדימה זו היא המפתח לשינוי .



> > דברו איתנו או התקשרו 077-5215080 ונעזור לך ולכם למצוא את המאץ' למטפלת רגשית או למטפל רגשי ולמטפלים בשיטת CBT שיתאימו לך ושמומלצים באזור.

 

Comments


bottom of page